Kvinner som krigens ofre
Bruk 8. mars til å støtte kvinner som flykter til Norge.
Vi vet at kvinner i kriger er i en hverdag vi knapt kan forestille oss. Gjennom Sisters in Business har jeg lært å kjenne enkelthistorier til kvinner som har flyktet fra kriger til oss i Norge.
Vi har sammen med offentlige myndigheter etablert en syfabrikk i Asker. Her lærer de språk og syferdigheter og får en jobb.
Nå jobber vi hardt med å få flere faste arbeidsplasser etter gjennomført opplæring.
Med fast ansettelse kan du låne penger i banken til å kjøpe din egen bolig. Med egen lønn er du en rollemodell for barna dine og motiverer spesielt jentene til å satse på egne studier og ikke følge de rollemodeller de har med seg fra hjemlandet hvor studier oftest er forbeholdt menn.
Med egen jobb finner du også din plass i det norske samfunnet.
Kostnader til lønn skal vi dekke ved å selge produkter med mening som markedet vil ha.
Vi har et godt samarbeid med næringslivet og offentlige myndigheter. Vi utvikler produkter som bidrar til arbeidsplasser, er sirkulære og løser et behov.
Kvinnene opparbeider sømkompetanse, kundemøtekompetanse og forstår Norge litt mer hver dag. Vi snakker norsk på jobben, og vi vet at den beste måten å lære norsk på er gjennom å ha en jobb.
Nå gjør kommuner over hele Norge seg klar til å ta imot en bølge av flyktninger. Vi i Sisters in Business er klar til å bidra. Vi har hos oss søstre som selv har kommet hit som flyktninger. Vi rekker ut hånden til de som ønsker å ta den imot.
Men, min viktigste oppfordring er til deg. Jeg håper du bruker kvinnedagen til å tenke hvordan du kan bidra til at flere kvinner får samme mulighet som deg selv.
For meg, en selvtagget teknologifeminist, er dagen min andre fødselsdag. Jeg bruker anledningen til i ydmykhet å hylle de som sto på barrikadene for meg. Alle fra suffragettene til rødstrømpene til Ottar-jentene har slåss for rettigheter jeg tar for gitt.
Jeg har vokst opp med rett til studieplass og studiefinansiering. Jeg har søkt og fått jobber, startet og solgt bedrifter, blitt spurt og takket ja til styreverv og blitt valgt inn i politikken. En mulighet som jeg er første generasjonen kvinner i Norge som har.
Jeg har lært gjennom mitt engasjement i Sisters in Business hvor utrolig privilegert jeg er.
Nå når krigen er så nærme, vet vi at krigens ofre for kvinner er ekstra tunge å bære. Når de kommer til oss som flyktninger, har de med seg en kultur og rolleforståelse som ikke uten videre lar seg tilpasse til min norske kvinnehverdag. De blir stående i daglige dilemmaer mellom hva vi forventer og hva de rundt dem eller der hjemme forventer.
Det krever mye mot av oss å være annerledes, og dette motet skal vi huske å hylle på dager som 8. mars.
Uansett hvordan du velger å feire, husk å feire og bestem deg for hvem du vil rekke ut hånden din til.
Ha en flott kvinnedag.
Innlegget er publisert første gang i Budstikka: https://www.budstikka.no/debatt/kvinner-som-krigens-ofre/689861!/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar